Foto a Video: Tábor Hrozinek 2017

PATHFINDER - HROZINKOVSKÝ TÁBOR 2017

Téma tábora: Alchymisté - Výzkum na císařském dvoře Rudolfa II.

Cíl: Stát se mistry alchymie a objevit Kámen mudrců, Elixír mládí a Golemův šém

Hlavní osoby a obsazení:

Císař Rudolf II.: Michal Balcar

Císařovi alchymisté: Viki Vlachová, Denča Mandlová, Patrik Vlach, Katka Hellebrandová

Císařův pobočník: Šimon Vlach + všichni táborníci

Kat Mydlář: Jarda Dvořák

Dvorní kuchařky: Maruška Králová a Alenka Pavlíková

Dvorní lékař: Ríša Vlach

Odborník na Biblíka: Radek Jonczy

 

Zápisky z Deníku Danyho a Míšy

 

  • Jak celý tábor probíhal:

Po příjezdu do Vimperka autobusem a tradičním pěším zdolání kopce, na kterém je tábor umístěn, jsme si vybrali stany, vybalili tašky, dali si dobrý obídek a věnovali se bližšímu průzkumu tábořiště. V mezičase dorazila do tábora i druhá skupina táborníků, takže celý tábor, čítající více než třicet účastníků, mohl být oficiálně zahájen... Jako mávnutím kouzelné hůlky se z našeho tábora stal Císařský dvůr v 16. století a my jsme stáli po boku slavného Rudolfa II. Habsburského; českého – uherského a chorvatského krále, římského císaře. Nebyli jsme tam ale jen tak, jako obyčejní pozorovatelé. Stála před námi velká výzva: zvládnout umění alchymie a také velký úkol: najít Kámen mudrců, uvařit Elixír mládí, najít Golemův šém a oživit ho. Nezalekli jsme se náročnosti našeho poslání, přijali tábornické alchymistické klobouky a pustili se do velkých příprav.

Naši vedoucí – v roli středověkých alchymistů – nás nejdříve školili v pěti různých workshopech:Workshop Ohnivý (umění práce s ohněm; hlavní školitel Viki), Přírozpytecký workshop (důležité poznatky z přírody; hlavní školitel Katka), Bydlostavný workshop (jak si postavit přístřešek a jak spát v lese; hlavní školitel Jarda), Kouzelnický workshop (jak zvládnout základní umění kouzel; hlavní školitel Šimon) a Rukodělný workshop (jak si udělat skrýše pro tajné materiály; hlavní školitel Denča).

Také jsme museli projít náročnými středověkými zkouškami alchymie. První zkouška, při které jsme mohli získat titul TOVARYŠ a slavnostně si připnout červenou stužku, se skládala z výuky symbolů základních přísad (např. kiwi=žabí stehýnko; hrozny=ptačí vejce apod.). Druhá zkouška, ve které jsme mohli získat titul POMOCNÍK ALCHYMISTY a připnout si stříbrnou stužku, byla náročnější. Museli jsme se společně velmi dobře zorientovat v lese (mapa, buzola a GPS navigace byla nezbytná) a zvládnout umění rituálů a šifer. Při třetí zkoušce, po které jsme získali titul MISTR a připnuli si zlatou stužku, jsme naplno zužitkovali všechny získané dovednosti a znalosti o přísadách, šifrách a orientace v lese. Díky tomu jsme našli v lese lístečky, které se daly směnit za vhodné suroviny, a správně uvařili Felix Felicis, Lektvar lásky a Lektvar zapomnění.

Jinak jsme se samozřejmě také věnovali všem tradičním táborovým činnostem.Dvakrát denně jsme společně při zpěvu nastupovali u táborového stožáru s vlajkou. Měli jsme výborné jídlo a pití, které vařily naše skvělé kuchařky Maruška a Alenka. Každý den jsme společně s Michalem nebo Radkempřemýšleli o životě, o Bohu a o nás samotných při jejich příbězích a zamyšleních. Také jsme každý den cvičili i naši silnou vůli – při získávání „bobříků“ neboli „reputací“. Snažili jsme se získat Reputaci v oblasti čistoty, otužování, odvahy, mlčení, „Ohnivce“ (umění práce s ohněm) a „Biblíka“ (znalost Bible). Při večerních táborových ohních jsme společně zpívali a užívali si večery v lese. Každý den jsme se také v noci střídali při hlídání tábora a těšili se na návštěvu na bílého TAJEMNÉHO CIZINCE, který bdělým hlídačům předával obálky s důležitými instrukcemi.

V poslední třetině tábora, kdy jsme už byli plně vybaveni všemi potřebnými znalostmi, jsme se rozdělili, abychom společně splnili naše poslání najít Kámen mudrců, suroviny na Elixír mládí a Golemův šém. Nebyl to jednoduchý úkol, pro starší z nás to znamenalo vyrazit na výpravu, na které jsme noc strávili v lese (ve spacáku v hamace pod plachtou). První skupina nejmladších táborníků se vypravila najít Kámen mudrců, který podle alchymistů vše proměňuje na zlato. Dvě skupiny starších dětí se vypravily najít suroviny na Elixír mládí, který podle alchymistů zaručoval věčný život. A skupina nejstarších táborníků vyrazila nalézt návod na Golemův šém, který podle alchymistů zaručí bezpracný život. Byli jsme vybaveni mapou, buzolou, GPSkou i plánem, kde najít potřebné potraviny pro naše jídlo. Všechny výpravy byly úspěšné a všechny mise jsme zvládly. Výprava byla dobrodružná, přišel i velký déšť… ale byli jsme stateční, poradili si ve všech situacích a v pořádku se vrátili do tábora. Pro většinu z nás to byl nejsilnější i nejhezčí zážitek z tábora.

Po návratu do tábora nás čekal ještě jeden velký boj: v mezičase si Rudolfovi alchymisté uvařili špatné lektvary a podlehli zlým vlastnostem pýchy, hamižnosti, nenávisti a závisti, které je zcela ovládly. Museli jsme zvládnout se jim ubránit a od těchto hrozných vlastností je osvobodit, což se nám povedlo a všichni jsme moc doufali, že tyto strašné vlastnosti se u nás už nikdy neobjeví.

A pak přišel poslední den a blížil ten moment, kdy Kámen mudrců promění vše na zlato, podaří se nám správně uvařit Elixír mládí a oživíme Golema, který veškerou práci udělá za nás. A opravdu… vše klaplo, vše se povedlo… Rituály, díky kterým Kámen mudrců vše proměnil ve zlato, zafungovaly… všechny přísady na Elixír byly správně namíchány a šém oživil Golema… Rudolf i alchymisté byli v euforii a my jsme byli nadšení z dobře odvedené práce…, ALE pak přišlo procitnutí… Zlato, které jsme nezískali vlastní prací nám bylo k ničemu, věčné mládí nefungovalo a Golem nadělal více škody než užitku… Takže na závěr přišlo poznání, že odměna (zlato/peníze) těší pouze, když si ji poctivě odpracujeme, Boží vedení a Boží záměr s naším životem je daleko lepší než naše bláznivá honba za věčnými elixíry a že „bez dobré práce, nejsou dobré výsledky ani s Golemem“.

Poslední táborový večer se konal u slavnostního závěrečného ohně a přijeli za námi i naši rodiče. Bylo to nádherný týden a moc se těšíme zase za rok .

 

  • Jak jsme byli rozděleni do družin:

 

Červené oko – vedoucí Jarda a Katka

Míša B., Matouš, Šimon K., Danielka, Maruška, Nikolka

Zelené Kyseliny – vedoucí Patrik a Denča

Dany, Honzík S., Dalibor, Venko, Lucka

Žlutí alchymisté – vedoucí Viki a Radek

Bertík, Jiřík, Míša P., Jana, Dušan

Modří rebelové – vedoucí Šimon a Michal

Vojta, Honza R., Maxík, Bruno, Víťa

Fotogalerie na Zonerama

 

 

Důležité


Vyhledávání


Základní údaje

Fakturační adresa:

KLUB PATHFINDER z.s. 
Londýnská 623/30
120 00 Praha 2   

IČ: 62939211

Zasílací adresa:

Klub Pathfinder
Peroutkova 57
150 00 Praha 5   


E-mail: kancelar@pathfinder.cz

ID datové schránky: cbssiqh

Číslo účtu: 2400101213/2010

Transparentní účet Fio banka

Sledujte nás na sociálních sítích

  

Klub Pathfinder ve veřejném rejstříku


Interní stránky

  

Původní nterní stránky - půjčovna 

 


Výroční zpráva


Čestný titul od MŠMT

Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží (2008-2010 / 2011-2015 / 2017-2020 / 2021  22/23).


Dohoda mezi KP a Junákem

Potvrzením nadstandartně dobrých vztahů je dohoda o přátelské spolupráci, kterou v roce 2009 uzavřel KP s Junákem - českým skautem... více zde


Březový lístek

Ocenění "ze spodu" pro dlouholeté vedoucí udělované napříč organizacemi pracujícími s dětmi a mládeží... více zde


Bible a Slovo na cestu

ČEP a Slovo na cestu - obojí s 64 stránkovou barevnou přílohou a zajímavým povídáním, užitečnými informacemi a návody, s obrázky, mapami, nákresy a prostorem pro poznámky...vice zde


Organizace školního roku


 


Odkazy na naše aktivity:

                             

Odkazy na partnerské organizace a projekty:

        partner junak        partner adra