Foto a Video: Robinzonáda 16

Více jak dvě stě dětí se svými vedoucími se učilo „PŘEŽÍT“ u přehrady Rozkoš v České Skalici na letošní víkendové Robinzonádě. Kdo si myslel, když četl motto Robinzonády „Přežít“, že se bude jednat o akční bojovou hru, velmi se mýlil. Děti se přenesly do 19. století, do období, kdy žila spisovatelka Božena Němcová, která z tohoto kraje pochází, a učily se obyčejné venkovské práce – kydat hnůj, dojit krávu, stáčet med, mlátit obilí, sekat trávu srpem, uhníst a upéct pšeničné placky na ohni a další.

            Přežít tedy znamenalo naučit se o sebe postarat bez dnešních moderních vymožeností. A dětem se vše opravdu dařilo. „Placka z mouky je moc dobrá,“ říkala devítiletá Anička Letmajerová ze Sokolova, když u ohniště ochutnávala svůj výrobek. „Je třeba ji ale osolit, jak říkala babička na zámku,“ dodala. Nemyslela tím však slavnou babičku z díla Boženy Němcové, ale jinou postavu z tohoto díla, rozšafnou mlynářku. Děti ji i její dceru Mančinku totiž potkaly na nedalekém zámku Ratibořice, kde se setkaly i s dalšími oživlými postavami z románu Babička. Babička s vnoučaty mezi nimi nebyla, protože „zrovna odjela na pár dnů do Boušína“. Děti ale poznaly kněžnu Zaháňskou a její chráněnkyni Hortenzii, upovídaného krajánka, hajného, kořenářku a další. Dřív než předstoupily před kněžnu, musely se naučit od zámeckého úřadnictva a služebnictva dvorskou etiketu. Kněžnu pak děti co nejuctivěji pozdravily – úklonou či smeknutím. 

            Cestou na zámek potkaly děti v lese vojáky v císařských uniformách, kteří pro ně připravili povídání o nejhorší bitvě prusko – rakouské války v roce 1866 právě zde u České Skalice společně s ukázkou tehdejších zbraní včetně střelby z pušek předovek a starobylého raketometu.

            Všichni účastníci Robinzonády se také podívali na Staré Bělidlo, k Viktorčině splavu a na další půvabná místa. Přestože tam nepotkali babičku, ochuzeni o ni nebyli. Jedna z vedoucích se na víkend slavnou babičkou stala a děti celým programem provázela.

            O bitvě, ale duchovní, mezi dobrem a zlem, a o úctě ke starším, zkušenějším lidem a jejich napomínání, se děti zamýšlely na bohoslužbách se slovem, písničkami a modlitbami ve velikém společném stanu. 

Důležité


Vyhledávání


Základní údaje

Fakturační adresa:

KLUB PATHFINDER z.s. 
Londýnská 623/30
120 00 Praha 2   

IČ: 62939211

Zasílací adresa:

Klub Pathfinder
Peroutkova 57
150 00 Praha 5   


E-mail: kancelar@pathfinder.cz

ID datové schránky: cbssiqh

Číslo účtu: 2400101213/2010

Transparentní účet Fio banka

Sledujte nás na sociálních sítích

  

Klub Pathfinder ve veřejném rejstříku


Interní stránky

  

Původní nterní stránky - půjčovna 

 


Výroční zpráva


Čestný titul od MŠMT

Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží (2008-2010 / 2011-2015 / 2017-2020 / 2021  22/23).


Dohoda mezi KP a Junákem

Potvrzením nadstandartně dobrých vztahů je dohoda o přátelské spolupráci, kterou v roce 2009 uzavřel KP s Junákem - českým skautem... více zde


Březový lístek

Ocenění "ze spodu" pro dlouholeté vedoucí udělované napříč organizacemi pracujícími s dětmi a mládeží... více zde


Bible a Slovo na cestu

ČEP a Slovo na cestu - obojí s 64 stránkovou barevnou přílohou a zajímavým povídáním, užitečnými informacemi a návody, s obrázky, mapami, nákresy a prostorem pro poznámky...vice zde


Organizace školního roku


 


Odkazy na naše aktivity:

                             

Odkazy na partnerské organizace a projekty:

        partner junak        partner adra