Foto a Video: Camporee v Oshkosh 2014

Camporee v Oshkosh

Stovky dobrovolníků, tisíce stanů postavených v přehledných blocích a rozdělených ulicemi. Desetitisíce pathfinderů z celeho světa. Tak to je sedmé národní a dnes již mezinárodní camporee v Oshkosh, Wisconsin, USA. Oshkosh je malé městečko asi 200 km severně od Chicaga, ležící u jezera Winnebago na západním pobřeží nesrovnatelně většího Michigenského jezera, v němž již poněkolikáte vyrostlo jiné malé město. Letošní camporee má 47 000 obyvatel z toho asi 2 500 jich přicestovalo z 80 různých zemí světa. Tohle městečko má svoje vlastní rádio, každé ráno vychází noviny, má vodní hospodařství i malou nemocnici. Téma letošního camporee zní "Vždy věrný", nosným příběhem je biblicka kniha Daniel. Každy večer o půl osmé se všichni sejdeme před hlavním pódiem, kde nás mimo jiné čeká divadelní seriál přibližující dobu Daniela. Aby všichni viděli, je zde 5 obrovských monirtorů, které dění na pódiu zprostředkovávají těm co sedí dále. Přes den je program velmi individuální. V tomto množství není možné organizovat nějakou společnou činost, jak jsme na to zvyklí z naších akcí. Jsou zde desítky workshopů, vlastně se jedná o jednotlivé odborky, které zde můžete získat. Probíhá to však po "americku". Vyberete si odborku, posedite dvacet minut na přednášce, vyplníte test a už si s potvrzením můžete ve vedlejším obchodě vytouženou odborku koupit a přišít. Takto je možné se za pár dní stát odborníkem na kde co. No myslím, že z toho si inspiraci brát nebudeme. Další možností je prozkoumávat desítky stánků, které se snaží rozdělit o to co dělají. Je to jakási výměna zkušeností a zdroj inspirace. Nejedná se jen o ryze pathfinderskou oblast, ale své se tu snaží říci všemožné církevní školy, misijní projekty, dobrovolnické aktivity, AWR nebo ADRA. U posledně jmenované instituce si můžete dokonce nakoupit a sami zabalit humanitární balík. A musím říct, že hangár se jimi utěšeně plní. Některé aktivity probíhají i několik kilometrů daleko na jezeře. O dopravu se starají desítky, o prázdninách zjevně nevyužitých, tradičních žlutých školních autobusů. Nemohu samozřejmě pomlčet o spoustě obchodů a obchůdků, které se snaží vysát každý dolar z našich kapes. Daly by se rozdělit asi na dva typy. Ten první nabízí všemožné upomínkové předměty spojené s tématem camporee a ten druhý jak asi tušíte cílí na naše žaludky a chuťové pohárky. Celý obraz doplňují dvě svatyně, kde si můžete udělat vizuální představu o svatostánku na poušti a pak také museum Pathfinderu, které mapuje naši historii. Mimochodem od roku 2001 v něm je i naše krojová košile s libereckou domovenkou a letos jsem tam přidal několik drobností, které ostatním přiblíží náš KP.

Málem bych se zapomněl zmínit o dnešním slavnostním pochodu, kterého jsme se účastnili. Našinci do silně připomíná "oblíbené" prvomajové průvody, ale tady si na to velmi potrpí. Na tribuně je generalita a zasloužilí pathfindeři. Nesmíte zapomenout, že KP má v Americe již šedesátiletou historii a proto je tady také spousta "Old pathfindrů", kteří zůstali pathfindery po celý svůj život. Ale zpátky k pochodu. Tak tedy tribunu jsem vám už popsal. Pod ní pak pochodují v přesně danném pořadí jednotlivé divize, unie, sdružení a oddíly. Hlasatel je představuje, všichni mávají vlajkami a mávátky a křičí na pozdrav. Musím říct, že i když nemám podobné akce rád, cítil jsem se v naší evropské části dobře. Bylo vidět, že to napříč Evropou vidíme podobně. Zatímco jiní nervózně trénovali pochod, evropská část pochodovou hudbu pochopila jako pozvánku k tanci. A tak jsem uznal, že Švejk nedošel jen do Budějic, ale že má své následovníky v celé naší divizi.

Celkově toto camporee působí velkolepým dojmem. Nejcennější na něm však jsou jednotlivá setkání. Respektivé prostor pro setkání se různých kultur. Uvědomění si svých rozdílností a své jedinečnosti. Osobní prožítí skutečnosti, že pathfinder, to není jen ten náš malý oddíl o 5 dětech, ale že pathfinderská myšlenka je živá v desítkách zemí celého světa. Že s miliony pathfinderů sdílíme stejnou touhu hledat cesty napříč myšlením, kůlturou i spiritualitou. A s tím souvisí i to hlavní setkání. Setkání s Bohem, pro něhož se tu veřejně v bazénu s vodou rozhodují stovky mladých lidí, ale myslím i na ono intimní a osobní setkání které zde lze prožít. Modlím se za to, aby toto byl hlavní přínos camporee v Oshkosh.

Ze Spojených států zvláštní zpravodaj

Dawy

Hymna Camporee 2014 Oshkosh k poslechu

Důležité


Vyhledávání


Základní údaje

Fakturační adresa:

KLUB PATHFINDER z.s. 
Londýnská 623/30
120 00 Praha 2   

IČ: 62939211

Zasílací adresa:

Klub Pathfinder
Peroutkova 57
150 00 Praha 5   


E-mail: kancelar@pathfinder.cz

ID datové schránky: cbssiqh

Číslo účtu: 2400101213/2010

Transparentní účet Fio banka

Sledujte nás na sociálních sítích

  

Klub Pathfinder ve veřejném rejstříku


Interní stránky

  

Původní nterní stránky - půjčovna 

 


Výroční zpráva


Čestný titul od MŠMT

Organizace uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží (2008-2010 / 2011-2015 / 2017-2020 / 2021  22/23).


Dohoda mezi KP a Junákem

Potvrzením nadstandartně dobrých vztahů je dohoda o přátelské spolupráci, kterou v roce 2009 uzavřel KP s Junákem - českým skautem... více zde


Březový lístek

Ocenění "ze spodu" pro dlouholeté vedoucí udělované napříč organizacemi pracujícími s dětmi a mládeží... více zde


Bible a Slovo na cestu

ČEP a Slovo na cestu - obojí s 64 stránkovou barevnou přílohou a zajímavým povídáním, užitečnými informacemi a návody, s obrázky, mapami, nákresy a prostorem pro poznámky...vice zde


Organizace školního roku


 


Odkazy na naše aktivity:

                             

Odkazy na partnerské organizace a projekty:

        partner junak        partner adra